Acabem aquesta entrega de les Memòries d’un barri publicada arrel de la Festa Major Virtual 2021.
En aquest cas, parlarem de la “Torre dels Caputxins.”
Fotografia de l’any 1882. S’observa la presó, el cloquer de l’esglèsia de la Divina Pastora i una torre a la dreta de la imatge.
Al llarg del taller de “Memòries d’un barri” ens vam interessar per la torre que apareix en la fotografia superior. Ningú del barri ens ha aportat cap record o explicació de la mateixa; només el fet que hi ha un carrer amb el nom de “Torre dels Caputxins”. La única referència que va aparèixer és amb la família Novellas, que recorden que la gent anava a buscar l’aigua al pou de la torre. Les primeres cases a la part elevada van començar a construir-se l’any 1924.
– Comentant el tema amb en Francesc de Rocafiguera, arxiver de l’Arxiu Municipal de Vic, desprès d’una recerca ens va poder aportar notes de premsa aparegudes al periòdic de Vic “El Norte Catalán”:
El Norte Catalán 23 de febrero de 1895.
La torre llamada de los Capuchinos, que durante la última guerra se construyó cerca de la Iglesia de dicho nombre, está en malísimo estado y, a nuestro entender, amenaza ruina. Sería, por lo tanto, conveniente que se hiciera inspeccionar por personas facultativas, y si realmente existe peligro de que se derrumbe, debiera derribarse oportunamente, pues todos los días hay varios chiquillos que están jugando junto a ella, y aún en su interior, y podría suceder alguna desgracia.
El Norte Catalán 18 de enero de 1896.
Se está derribando la torre llamada de Capuchinos, la cual, a más de resultar completamente inútil, amenazaba ruina, por lo que creemos muy acertada esta decisión.
– En Francesc de Rocafiguera també ens va comentar:
“La primera nota situa l’origen de la torre en la darrera carlinada, – Vic va ser presa pels carlins el 1874 – potser es va construir depressa o va quedar malmesa per la guerra o ambdues coses, això i el seu desús explicarien la seva ràpida degradació i la vida efímera d’una construcció que en principi havia de ser ben sòlida.
La singularitat de la Torre dels Caputxins ha fet que perduri en la memòria col·lectiva en utilitzar-se al padró d’habitants des de 1924 com a referència per situar dins la ciutat el domicili de les persones que vivien a les cases que es van anar construint en aquell indret. Posteriorment el seu nom va designar un dels carrers d’aquell sector.
A l’històric carrer dels Caputxins se li va donar el nom de Beata Joaquina de Vedruna el 1940 i de Santa Joaquina de Vedruna el 1959, nom que es va catalanitzar el 1980″.
– En aquest moments ja teniem clar que la torre era una construcció militar.
– Cercant per Internet, vaig descobrir que Google havia digitalitzat (dins un projecte que Google va estar portant a terme durant un temps amb la idea de digitalitzar els llibres de les biblioteques del mon) un exemplar de la narració militar de la guerra carlista que es troba a la biblioteca de la Universitat de Harvard (Cambridge, Massachuttets, als Estats Units), en concret a la “Harvard College Library”:
– A les pàgines 148 i 149 apareix aquesta referència a la Torre dels Caputxins:
– Per tant, la torre era un fortí militar.
I la seva ubicació?
– En la narració militar es comenta: “…construir un fuerte en la meseta de los Capuchinos, inmediato al convento y la calle del mismo nombre al N.E. de la ciudad.”
– En Rafel Ginebra, de l’Arxiu Episcopal, ens va fer aquesta aportació:
“És un mapa militar fet en 1890 però en realitat és un mapa de les Guilleries, fet per Julio Serra, i Vic queda al límit del mapa i ja no resulta tan detallat com la part central del mapa. Del mapa se’n va fer una edició fa uns anys i és el que tinc jo. T’adjunto detall de Vic. Hi ha un punt amb una mena de rombo que podria coincidir amb la torre perquè és l’única edificació de l’entorn dels caputxins. Ell ho situa damunt la carretera de Roda i per tant potser quedaria més o menys al final del carrer Torre dels Caputxins on hi ha aquell sobtat desnivell amb escales”.
– Finalment, amb el programa 3D Studio Max vaig fer un estudi de perspectiva segons la fotografia, amb aquest resultat d’ubicació sobre una foto aèria de la zona del 1949:
Estudi de perspectiva amb ordinador sobre la possible ubicació de la torre.
Carrers actuals sobre foto del 1949
Si voleu afegir comentaris, aportacions…sobre la Torre dels Caputxins, contacteu amb nosaltres a correu@barricaputxins.cat
Josep Armengol Medina. Vic, a 19 de juny de 2021