FESTA MAJOR VIRTUAL 2021 – Memòries d’un barri : SERRADORA BARDOLET (Can Lluc).

De tertúlia amb Dolors Bardolet, dins del taller de “Les memòries d’un barri”. Fotografies cedides per la família.


(Vista aèria de 1949, on es pot apreciar la serradora)

L’avi era molt eixerit, com la seva dona. Venien llenya a Vic. Van treure la rifa, i van comprar fins a Can Costa. Van anar venent els troços i van fer la casa. El seu pare ja va néixer allà.

Hi vivia una família extensa. La casa tenia 7 o 8 habitacions grans. Menjador gran i al darrera. La cuina donava al carrer Sant Jordi. Era cuina econòmica, de llenya i serradures. La calefacció també cremava serradures. Tenien llar de foc i piano. Vivien allà 23 noies i 7 o 8 nois, cosins tots ells. Anaven a l’Escorial. També feien coral i piano.

Donaven llenya a qui patia fred. El pare del veí feia carbonet, tot fent un forat a terra d’un metre de fons per 3 o 4 d’amplada. Hi tiraven fusta i branques de neteja del bosc. Cremava tapat amb una planxa de ferro amb terra a sobre. El carbonet el bescanviaven per corda o espardenyes fetes amb roda de camió.


Foto01: el seu cosí passava corrents per sota del cavall dels carreters, quan estava parat.


Foto02: Camió a la bàscula.


Foto03: (bicis) D’esquerra a dreta, la Maria Antònia Bardolet, i els cosins Loreto Bardolet i Joan Vilà. A vegades anaven 3 en una bici que portava la gran. No tenien por a la bici. La seva mare anava amb bici fins a Vilanova…Anaven a la font del Bruguer, a la font dels frares…


Foto04: nevada. Va ser molt forta, amb molta glaçada. Semblava un barri d’indis: pels de focs per desglaçar. 27 sota zero… Un veí arreglava els tubs de l’aigua corrent amb bufador (soplete).


Foto05: Jugaven a cuit i amagat pels troncs de pi. També es gronxaven. Mai havia passat res. Anaven a banyar-se a la piscina de Can Martra.


Foto 06: Tothom venia a jugar. I a menjar fruita (cireres, raïm). L’avi cuidava el raïm. Hi havia nois que saltaven a buscar-ne, i els ho deixava fer.

Narració recollida per Josep Armengol i Avel·lí Ruiz

Si voleu afegir records i vida viscuda al voltant de la serradora, contacteu amb nosaltres a correu@barricaputxins.cat