Comencen les festes amb la Fira d’intercanvi

El proper diumenge 1 de maig l’Ecoxarxa d’Osona i l’Associació de Veïns del barri dels Caputxins organitzen la 6a FIRA d’INTERCANVI d’OSONA i 1a FIRA d’INTERCANVI DEL BARRI DELS CAPUTXINS. Es farà a la plaça de la Divina Pastora de Vic, des de les 10 del matí  fins les 2 del migdia.

A partir de les 10 es podrà començar a muntar les parades. N’hi haurà de productes diversos (alimentació, discos, artesania, roba, objectes varis), ofertes de serveis i coneixements, etc. Tothom qui vulgui pot muntar-hi la seva, sempre que es faci responsable dels objectes que dugui i en acabar se’ls entorni cap a casa.

Durant la Fira, els intercanvis poden realitzar-se de forma directe (intercanviar un producte o servei per un altre) o a través d’una Moneda Lliure: l’Ecoseny (que és una forma de registre local de l’intercanvi que compartim amb l’Ecoxarxa del Montseny). Qui no disposi d’ecosenys, no cal que pateixi, ja que en podrà adquirir fent algun intercanvi per ecosenys, o canviant euros per ecosenys.

A més de les parades, disposarem un Punt d’Informació perquè tothom pugui conèixer de primera mà què és l’Ecoxarxa i com funciona, i qui vulgui pugui inscriure-s’hi. Finalment, com en les altres fires, tindrem la Central d’Intercanvis, on podrem trobar alguns productes de consum bàsic, com arròs, cuscús, farines, llegums, etc. Tots agroecològics i per ben pocs ecosenys!

Al llarg del matí hi haurà animació i algun taller per amenitzar la jornada. En acabat, a les 2 del migdia farem un Dinar d’intercanvi, on tothom qui vulgui pot hi venir portant algun plat per compartir amb la resta de participants.

L’objectiu de la Fira, és donar a conèixer l’Ecoxarxa i el seu funcionament, així com contribuir a animar les festes del barri dels Caputxins. Les fires, són més que un mercat, són una festa en les quals fomentem la relació social entre les persones que ja formem part de la Xarxa i amb la resta de la ciutadania. Aprofitem aquesta ocasió d’interacció pública per compartir l’esperit de lluitar contra el malbaratament de recursos, afavorir les relacions solidàries, i potenciar l’economia local i de proximitat.

La darrera és va fer a Hostalets de Balenyà, el desembre passat, amb molt bona acceptació per part de la població. La resta, a Vic, Torelló, Manlleu i Taradell.


L’Ecoxarxa d’Osona

Ès una xarxa d’intercanvi, és a dir, una agrupació de persones que s’organitzen per intercanviar béns i serveis sense haver de necessitar diners. Això significa que una persona pot produir i rebre béns i serveis dintre de la xarxa, independentment dels diners que tingui i de si té o no un treball remunerat.

El troc és tan antic com la humanitat. Els últims anys aquestes xarxes d’intercanvi estan proliferant en el món, i en particular han sorgit en moments en què el sistema econòmic convencional fallava: crisis econòmiques agudes, períodes de postguerra, moments de gran escassetat… en els quals la gent s’ha vist obligada a organitzar-se per millorar la seva situació o simplement per poder sobreviure.

A l’Ecoxarxa la prioritat és l’intercanvi i la cooperació, la moneda només és un mitjà per facilitar l’intercanvi.Va néixer a finals de l’any 2009 de la inquietud, de cada cop més persones, davant el món que ens envolta i la seva economia asfixiant i insolidària.

Després d’unes primeres trobades i unes jornades celebrades a la comarca per debatre diferents iniciatives a l’entorn del Decreixement, una de les propostes que en van sorgir en va ser l’Ecoxarxa d’Osona.


Per a més informació podeu consultar el seu web:
http://ecoxarxaosona.blogspot.com